Haverkoekjes

Dit eenvoudige recept levert snel overheerlijke haverkoekjes op. Krokant en knapperig langs de buitenkant en verassend zacht van binnen. Kies met Kato’s haverkoekjes voor een ‘iets’ gezonder koekje. Het recept heeft heel veel mogelijkheden, maak de leukste en uniekste koekjes met chocolade, fruit of noten.

Ingrediënten

Recept voor ongeveer 12 koekjes

  • 1 ei (medium)
  • 65 gram fijne havermoutvlokken
  • 50 gram lichte bastaardsuiker
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram bloem
  • 30 gram plantaardige/lactosevrije boter (op kamertemperatuur)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Een snufje zout

Optioneel: amandelschilfers, rozijnen, nootjes, gedroogd fruit of stukjes pure chocolade voor bovenop de koekjes. Als je chocolade toevoegd, kijk dan goed naar de ingrediënten van de pure chocolade. Check of deze lactosevrij zijn.

Voor de plantaardige boter kan je de AH terra plantaardige margarine of de Solo gourmet gebruiken. Eender welke andere lactosevrije of plantaardige variant kan ook perfect worden gebruikt.

Als je liever muesli gebruikt in plaats van havervlokken dan kan dat ook, zelfs al zit er fruit in de mueslimix.

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 190°C.
  2. Meng de boter samen met de bastaardsuiker en de kristalsuiker tot één geheel.
  3. Voeg hier een ei en vanille-extract aan toe en mix het beslag tot een glad mengsel.
  4. Voeg de bloem, de havermoutvlokken, het bakpoeder en een snufje zout toe aan het deeg. (Dit kan allemaal tegelijk worden toegevoegd.) Mix opnieuw tot een mooi deeg. Het deeg zal nog wat plakkerig zijn, maar dit is prima.
  5. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Maak bolletjes van het koekjesdeeg en leg deze ver genoeg uit elkaar op de bakplaat. Je moet de bolletjes niet platdrukken. Als het deeg te plakkerig is, gebruik dan lepels of maak je handen nat voor het vormen van de bolletjes.
  6. Bak de haverkoekjes een 15-tal minuten op 190°C tot ze mooi goudbruin kleuren. Laat de koekjes afkoelen.

De koekjes moeten nog een beetje zacht zijn als je ze uit de oven haalt. Tijdens het afkoelen harden ze uit. Als de koekjes een mooi gouden randje hebben mag je ze uit de oven halen.

TIP: Bewaar je koekjes in een afgesloten doos en dan blijven ze zeker nog een week goed.

Leuke varianten op dit recept: voeg appeltjes toe in het deeg voor appel-haverkoekjes. Voeg er eventueel ook een beetje kaneel aan toe voor de ideale winterkoekjes. Wie houdt er nu niet van appel-kaneelkoekjes. Je kan er ook een chocolate chip koekje van maken door stukjes pure chocolate toe te voegen.

Deze koekjes zijn ideaal om te variëren en jouw eigen touch eraan te geven. Combineer fruit met chocolate of met nootjes voor jouw unieke koekjes.