Lactosevrij bakken

Lactosevrije koekjes zoeken in de supermarkt is een uitdaging, maar lactosevrij bakken lijkt vaak nog veel moeilijker. Veel recepten bevatten ingrediënten zoals boter, melk, room of andere lactose bevattende ingrediënten. Tegenwoordig zijn er verschillende varianten voor al deze zuivelproducten die ook perfect bruikbaar zijn om te bakken. In dit blogartikel bespreek ik mogelijke vervangers en mijn favoriete alternatieven.

Plantaardige alternatieven voor boter

Sommige plantaardige boters zijn geschikt voor bakken. Als je kiest voor een plantaardige boter of margarine zorg er dan voor dat je eentje kiest dat geschikt is voor hoge temperaturen. Kies ook voor een boter die weinig water bevat, dit zorgt voor een vergelijkbaar resultaat met normale boter. Als je de duurzaamheid van een product belangrijk vindt, kijk dan op de verpakking of de boter palmolie bevat en kies voor een boter zonder dit ingrediënt.

Kokosolie kan ook een vervanger zijn voor boter. Het kan je bakcreaties een lichte kokos-touch geven. Als je hier geen fan van bent kies dan voor een kokosolie zonder geur dan heb je geen last van de kokossmaak. Deze vervanger werkt goed in koekjes, cakes en taarten. Je kan met Kato’s Koekjesrecepten ook voor kokosolie kiezen. De kokosolie kan je 1:1 vervangen met de aangegeven hoeveelheid plantaardige boter.

Olijfolie of zonnebloemolie zijn ook alternatieven, maar deze zijn niet altijd even geschikt. Bij een chocoladekoekje of koekjes met sterke specerijen (kaneel/gember) kan olijfolie verassend lekker smaken. Maar als je een neutralere smaak wil kies dan voor lichte olijfolie of zonnebloemolie. Het kiezen voor een vloeibare olie zorgt ervoor dat je koekjes iets zachter zullen blijven. Voor haverkoekjes of chocoladekoekjes kan dit perfect. Je krijgt hierdoor zachte chewy koekjes. Bij klassieke zandkoekjes of boterkoekjes kies je beter geen vloeibare olie. Hou er rekening mee dat je bij olie een verhouding van 75%-80% van de oorspronkelijke hoeveelheid boter wil gebruiken. Als je deeg te zacht is kan je nog wat bloem toevoegen.

Plantaardige alternatieven voor melk

Plantaardige melksoorten werken vrijwel in elk recept. Havermelk is ideaal voor cakes en desserts door de neutrale smaak en romige textuur. Amandelmelk zorgt dan weer voor een lichte nootachtige smaak die goed bij zoete baksels past. Sojamelk en rijstmelk kunnen ook worden gebruikt als vervanger. Voor koekjes is kokosmelk/kokosdrink minder geschikt, deze gebruik je beter in pudding of taart.

Plantaardige alternatieven voor room

Om room te vervangen kies je best een plantaardige slagroom. Check zeker of de slagroom die je koopt opklopbaar is anders krijg je niet het juiste resultaat.

Hieronder vindt je enkele producten die ik graag gebruik bij mij recepten. Ik ben sowieso fan van het gehele Alpro-assortiment. Voor melkalternatieven zijn alle huismerken geschikt, maar ook alle andere merken. De lekkerste havermelk is voor mij de ongezoete havermelk van het AH terra assortiment. Ook de plantaardige margarine van AH terra is ideaal. Als je liever voor een iets kwalitatievere boter gaat kies dan voor Solo Gourmet of Solo Patisserie (plantaardig). De pure chocolade van het huismerk Everyday (Colruyt) is goedkoop en perfect maar voor een iets kwalitatievere variant die rekening houd met de cacao industrie kies je best Tony Chocolonely’s.

Pas op! In veel producten zoals chocolade of plantaardige boters zitten soms nog enkele melkbestanddelen. Check altijd goed de verpakking alvorens je met bakken begint.